MUSTAFA SAK : 'YARININ DÜNYASI'

Ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar iş dünyasına da olumsuz yansıdığı bilinen bir durum. Bizler de olabildiğince dikkatli davranıp sağlam adımlarla yol almaya çalışıyoruz. Parasal sıkışma, sanayide üretim kayıplarına neden oluyor. Verilere göre sanayide üretim yüzde 5’e varan oranda gerileme gösterdi. Sanayide küçülme ülkemiz için, ekonomimiz için hiç de iyi bir durum değil.

Enflasyon yani fiyat artış hızı, stagflasyon bunun da anlamı yavaş büyüme, yüksek işsizlik ve artan fiyatların aynı anda görülmesi. Ama ekonomistlerin söylediği gibi son ekonomik durumumuzun adı; slumpflasyon. Yani enflasyon içinde küçülme yaşıyoruz.

Bütün bu ekonomik sıkıntıların giderilmesi için sanayici üretmeli, ihracata ağırlık vermeli. Ülkemize döviz girişi sağlanmalı. Sürdürülebilir bir büyüme için sanayi yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Dış ticaret açığının yani ithalatın gerilemesi iyiye işaret sayılır. Bunun nedenlerini ekonomi uzmanlarımız değerlendirecektir. Umarım ülkemiz için iyiye işaret olur.

Piyasanın sıkıştığı dönemde ihracata kurtarıcı gözüyle bakılıyor. İhracatın artması ülkeye yabancı para girişi sağlayacak, üretim artacağı için de istihdam dengeye girecektir.

Sanayici ve ihracatçıların üzerine büyük görev düştüğünün bilincindeyiz. Sektörde karamsarlık olsa da moralleri bozmamak gerekiyor. Yönetimin uyguladığı ekonomik politikaların olumlu sonuçları görünmeye başladı. Ancak sanayicinin yönetimin desteğine ihtiyaç duyduğunu da belirtmek isterim. Bürokrasi konusunda hızlıca iyileştirmeler ve kolaylıklar sağlanmalı. Enflasyon inecek derken sanayinin yitirilmemesi gerekir.

Elbette yeni pazarlar bularak sanayi ürünlerinin ihracatının artması sağlanmalı. Ancak ülke olarak Avrupa hedefimizden de vazgeçmemeliyiz.

MISIR FABRİKASI İLE AFRİKA'DA DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ

ADO Grup olarak küresel ticarette iş birlikleri yapıyoruz. Daha önce de belirtmiştim, Cezayir fabrikamız üretime başladı. Mısır yatırımız bu yılın sonunda veya 2025’in ilk aylarında devreye girecek. Cezayir'den sonra Mısır fabrikamızın da faaliyete geçmesiyle Afrika kıtasında daha da büyümüş olacağız. Brezilya’da da işbirliği yaptığımız firma ile ortak yatırımımız başladı. Bir yıla kalmaz üretimin başlayacağını hedefliyoruz. Pakistan'ın İslamabad şehrindeki IMARAT BUILDERS MALL'de Wintech showroom açılışımız gerçekleşti.

Wintech showroom açılışımız, Pakistan bayimiz Nsets firması katkılarıyla yoğun katılımlı oldu. Açılışımıza İslamabad Ticari Ataşemiz Sn. Enes Malik Çetin ve Lahore Ticari Ataşemiz Sn. Nurettin Demir katılım sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyorum.Tüm bu yatırımlarımız ülkemizin zenginleşmesine katkısı olacaktır.

Ülkemizin geleceği ve kuvvetlenmesi açısından diğer ülkelerle işbirliği önemli. Şu sıralarda Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan, İran’ın üyesi oldukları Şanghay İşbirliği Örgütü ve gelişen dünyanın beş büyük ülkesi olarak kabul edilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harfleriyle oluşan BRICS ile yöneticilerimiz işbirliği kurma çalışmaları içinde.

İş dünyası açısından bu tür girişimlerin yeni pazarlar yaratmak açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Ama Avrupa Birliği (AB) hedeflerinden uzaklaşma görüntüsü de yaratılmamalı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Chiristine Lagarde’nin bir açıklamasını okumuştum, “Gidişat, 1929 büyük buhrana doğru” diyor. Küresel ticaret entegrasyonundaki bozulmaları, tedarik zinciri aksaklıkları, belirsizlik ve jeopolitik riskleri de buna delil gösterip, başta Avrupa olmak üzere dünyayı uyarıyor.

İş insanları olarak bizler de bu uyarıları dikkatlice dikkatle takip etmeliyiz. Biliyoruz ki “Yarının dünyası” ve “Yarının Türkiye’si” bir oluşum içinde…

El birliği ile ülkemizi yarının dünyasına hazırlayıp ekonomisi güçlü bir hale getirmeliyiz. Bütün çabamız budur…